Lättnad på kryptomarknaden efter G20 uttalandet

Chefen för Bank of England Mark Carney har sagt till medlemmarna i G20 att kryptotillgångar ”inte utgör en risk för global finansiell stabilitet”.

I ett uttalande som släpptes i söndag, en dag innan gruppen inledde ett toppmöte i Argentina. Carney verkade i stort sett kopiera synsättet för kryptoreglering sedd från amerikanska tillsynsmyndigheter i februari.

Han talade i ställning av chef för den internationella bankreguleringsgruppen Financial Stability Board (FSB).

Mark Carney

”Även vid deras senaste topp var deras sammanlagda globala marknadsvärde mindre än 1% av den globala BNP. I jämförelse, precis före den globala finanskrisen var det teoretiska värdet av kreditswappar 100% av den globala BNP, ”skrev han.

Deras lilla storlek och det faktum att de inte ersätter valuta och med mycket begränsad användning för daglig ekonomi och finansiella transaktioner har inneburit att kopplingar till resten av det finansiella systemet är begränsade.

g20

Alla ögon på G20

Steget representerar en mjukning i ståndpunkt för Carney och förskuggar ett G20-toppmöte som många förutser kommer att se det internationella samarbetet om reglering som börjar dyka upp.

Även i februari hade Carney sagt att han trodde Bitcoin hade ”misslyckats” som en valuta, men veckor senare lade till att kryptovalutor som tillgång inte skulle stå inför ett ”direkt förbud”.

”Kryptotillgångar ger upphov till en mängd problem kring konsument- och investerarskydd, liksom deras användning för att skydda olaglig verksamhet och för penningtvätt och finansiering av terrorism”, fortsätter han i G20-uttalandet.

Samtidigt har de teknologier som ligger till grund för att potential förbättra effektiviteten och inkluderingen av både det finansiella systemet och ekonomin.

Bitcoin har kommit av veckovisa nedgångar för att nå över $ 8000 igen, efter uttalandet.

Under tiden fortsatte Carney att bekräfta FSB ”skulle identifiera mätvärden för ökad övervakning av de finansiella stabilitetsriskerna som orsakas av kryptotillgångar och uppdatera G20, i förekommande fall.”

 

Källa:Wilma Woo, http://bitcoinist.com/

Comments (No)

Leave a Reply