Sverige pekas ut att bli första landet med egen kryptovaluta

Sverige kan snart bli det första landet som startar sin egen kryptovaluta, säger en analytiker vid HSBC.

Riksbanken avslöjade i november 2016 att de undersökte möjligheten att starta sin egen digitala valuta i form av en ”e-krona”. Nu förutspår HSBCs globala ekonom James Pomeroy att Sverige kan bli det första landet i världen med en kryptovaluta och ha den i cirkulation inom de närmaste åren.

En anledning till att Sverige är väl positionerat för att vara ledande inom området är att vi är ett väldigt bankkort vänligt land. Som redan är mer eller mindre är bekvämt med icke-fysiska finansiella transaktioner.

”Sverige är märkbart längre framåt än Storbritannien, Europa och USA, vilket ligger långt bakom denna trend. På grund av hur tekniskt utvecklad vi är, ser du en hel del nya intressanta saker i ekonomin mycket tidigare en på andra ställen, sade Pomeroy.

”Sverige är verkligen ett undantag om hur kontanter används i samhället. Användning av kontanter för betalningar har minskat från cirka 40 procent 2010 till cirka 15 procent år 2016. Riksbanken kommer att publicera mer data om detta i år och jag skulle inte vara förvånad om den har fallit under 10 procent. ”

 

HSBC-analytiker anser att det inte längre är fråga om huruvida Sverige kommer att lansera sin egen kryptovaluta eller inte, utan snarare vilken specifik form det kommer att ha.

Ett alternativ är att ha ett blockchain registrerat system som skulle använda peer-to-peer e-krona konton som arbetar från en central databas på ett sätt som liknar Bitcoin. Den andra skulle vara ett värdebaserat system, med hjälp av en app eller ett kort som har krediterats och fungerar som en mellanhand, som kopplar transaktioner till databasen.

Ett blockain-baserat system skulle ta längre tid att etablera, men Riksbankens analys tyder på att det kan vara mer fördelaktigt på lång sikt.

”Jag har en känsla att det är oundvikligt att Riksbanken inte skulle gör något, frågan är vilken form det tar? Är det, som de säger, ett värdebaserat system, eller är det ett registerbaserat system som är Blockchain. Riksbanken säger att det senare gör det möjligt för dig att göra mer, men de vet inte om tekniken fungerar. Om de måste skynda på att göra något, är det mer troligt att de kommer att göra det värdebaserade systemet. Då det registerbaserade systemet i grund och botten är en kryptovaluta likt Bitcoin i centralbankskropp, säger Pomeroy.

 

Tillsammans med den utbredda användningen av icke-kontanta transaktioner och hög teknisk kompetens anser analytiker att Sveriges unga befolkning gör det ännu mer sannolikt att anta en kryptocurrency inom en snar framtid.

Den nya valutan skulle dock inte nödvändigtvis ersätta pengar – det skulle istället vara ett försök att förhindra en potentiell krissituation där kontanter inte längre är ett accepterat betalningsmedel. Något som redan kan ses långsamt krypa in i det svenska samhället i form av ”kontantfria” kaféer och butiker.

 

Källa: Lee Roden, https://www.thelocal.se/

Comment (1)

Leave a Reply