Tidigare kanadensiska premiärministern nämner Bitcoin som möjlig reservvaluta.

Stephen Harper, som tjänstgjorde som Kanadas premiärminister i nio år, säger att det kan finnas en plats för Bitcoin och centralbankens digitala valutor som en del av en korg med reservvalutor för att ersätta dollarn.

I en intervju med investeringstjänsten Cambridge House Jay Martin vid Vancouver Resource Investment Conference i dag sa Harper att, möjligheten att den amerikanska dollarn ersätts kan bara komma från en stor valuta som euro eller kinesisk yuan. Han uttryckte sina tvivel att någon av dem skulle vara en livskraftig alternativ valuta med tanke på den långsiktiga osäkerheten om eurons värde och de ”godtyckliga åtgärder” som den kinesiska regeringen skulle vidta om yuanens värde:

”Det är svårt att se vad alternativet är till den amerikanska dollarn som världens största reservvaluta. Annat än guld, Bitcoin, en hel korg med saker […] Jag tror att du kommer att se hur många saker som människor använder som reserver kommer att expandera, men den amerikanska dollarn kommer fortfarande att vara huvuddelen av den. ”
Den tidigare premiärministern tillade att han tyckte att centralbankens digitala valutor eller CBDC: er, till viss del var ”oundvikliga” men sannolikt skulle vara föremål för penningpolitik runt om i världen. Harper sa att han var orolig för att centralbanker skulle bli ”typ av en allmän bankir” snarare än bara en finansiell övervakare, något som kan påverka lanseringen av alla CBDC:

”I slutändan, om du har en digital valuta och syftet med centralbanken är att kontrollera inflationen och skapa en stabil valuta och prisbarhet, är digital valuta bara en utveckling av marknaden”, säger Harper. ”Men om det är en del av en serie av vad jag tycker är vilda experiment med avseende på centralbankens roll, då oroar det mig mycket. ”

Harper var Kanadas premiärminister från 2006 till 2015. Antagandet av krypto- och blockchain i landet har expanderat avsevärt sedan hans avresa, och Kanada fick sitt första reglerade kryptobörs i september. Enligt Timothy Lane, biträdande guvernör för Bank of Canada, går banken också vidare i utvecklingen av ett CBDC.

Nu kan du enkelt köpa kryptovalutor hos oss.

Tillsammans med Safello som är sveriges största sida inom kryptovalutor, kan du nu enkelt och säkert köpa Bitcoin med Swish. Sveriges enklaste och bästa sätt att köpa kryptovalutor. Över 170 000 personer har köpt via Safello sen 2013.

Comments (No)

Leave a Reply